Een fotograaf met een spiegelreflexcamera van Canon.

De laatste tijd wordt het als fotograaf steeds moeilijker om de juiste geheugenkaart te kiezen. Er zijn zoveel verschillende smaken dat je door de bomen het bos niet meer kan zien. Daarom heb ik een aantal punten opgesteld waar andere fotografen die, net zoals ik, op zoek zijn naar de beste geheugenkaart op moeten letten.

Geheugenkaart – Waar staat SDHC/SDXC voor?

SDHC is links weergegeven en SDXC op rechts weergegeven. Dit zijn 2 typen geheugenkaarten.

De eerste termen die ik tegenkwam in mijn zoektocht naar de juiste geheugenkaart waren SDHC en SDXC. Aangezien ik toen nog een leek was zei deze term mij niks. Maar na mijn nadere onderzoek kwam ik tot de volgende conclusie. SDHC staat voor Secure Digital High Capacity. Alle geheugenkaarten van 4GB tot en met 32GB vallen onder deze benaming. Maar naast SDHC heb je ook geheugenkaarten met de benaming SDXC. SDXC staat voor Secure Digital Extended Capacity dit houdt in dat het een geheugenkaart is met een capaciteit van 64GB tot maximaal 2TB. Beide termen worden toegepast bij micro SD kaarten en SD kaarten.

Geheugenkaart – Heb ik een UHS-I of UHS-II kaart nodig?

Dit is een erg belangrijk element bij het kiezen voor een geheugenkaart, want niet elke camera ondersteunt UHS-II.

Op links is de SD kaart met een UHS-I aansluiting te zien. Op rechts ziet de lezer een SD kaart met een UHS-II aansluiting.
Links UHS-I
Rechts UHS-II

Zoals hierboven in de afbeelding duidelijk te zien zit er een groot verschil tussen een UHS-I geheugen kaart en een UHS-II geheugenkaart. De UHS-I SD kaart heeft maar één rij connectoren terwijl de UHS-II SD kaart twee rijen connectoren heeft. Dit kan voor vervelende misverstanden zorgen, want een UHS-II kaart is in de meeste gevallen een stuk duurder terwijl je met een alleen UHS-I ondersteunende camera deze snelheden niet gaat halen.

Conclusie

Nu u meer weet over de verschillende termen die bij geheugenkaart voorkomen kunt u gaan zoeken naar de verschillende merken die geheugenkaarten aanbieden. Laatst heeft iemand daar een heel interessant stuk over geschreven. Dit is een erg informatief stuk als je op zoek bent naar de beste fabrikant voor geheugenkaarten!