Fotograaf heeft de juiste capaciteit geheugenkaart

Je hebt een nieuwe camera gekocht en wil deze snel gebruiken. Je twijfelt alleen over de capaciteit geheugenkaart? Kies je een grote kaart van 256GB of heb je genoeg aan 32GB? Kan de camera een hogere capaciteit wel aan of zal dit niet gaan werken? Waar moet je op letten en wat is belangrijk? En is het verstandig om meerdere kleinere capaciteiten te nemen of moet je misschien toch maar één grote capaciteit geheugenkaart kopen? Wij leggen uit welke capaciteit geheugenkaart je moet kiezen.

Geheugenkaart – Maximale capaciteit

Vrouw maakt foto dankzij de juiste capaciteit geheugenkaart.

Geheugenkaarten zijn er in 16GB, 32GB, 64GB, 128GB, 256GB 512GB en sinds kort 1TB, dit kan zowel in vorm zijn van een micro SD kaart met een adapter als een SD kaart. Echter gaat onze voorkeur uit naar een SD kaart. Maar niet alle camera’s ondersteunen alle capaciteiten geheugenkaarten. Allereerst is het van belang om te weten wat de maximale capaciteit is die je camera ondersteunt. Dit is terug te vinden in de handleiding van je camera. Geeft de handleiding bijvoorbeeld aan dat de camera alleen SDHC ( Secure Digital High Capacity) ondersteunt, dan zal de camera geheugenkaarten tot maximaal 32GB aankunnen. Bij SDXC wordt het wat lastiger. SDXC staat voor Secure Digital Extended Capacity en staat voor alle kaarten met een capaciteit van 64 GB tot maximaal 2 TB. Dit wil echter niet zeggen dat de camera maximaal 2TB ondersteunt. Kijk dus goed in de handleiding welke capaciteit geheugenkaart de camera maximaal ondersteunt.

Geheugenkaart – Opslag

Men kan foto maken dankzij juiste capaciteit geheugenkaart

Natuurlijk is het ook belangrijk om na te gaan hoeveel geheugen je zelf wilt. Heb je aan een SD kaart van 32GB voldoende of heb je echt 256GB nodig? Dit hangt heel erg af wat je gaat doen en hoeveel. Ook is de resolutie natuurlijk van belang. Film je in 4K? Dan kun je ervan uitgaan dat een geheugenkaart van 32GB anderhalf uur aan film zal opnemen. Bij 64GB is dit alweer drie uur en bij 128GB is dit zes uur. Heb je een geheugenkaart met een capaciteit van 256GB, dan kun je twaalf uur opnemen en bij 512GB zou je zelfs 24 uur kunnen filmen. Maak je alleen maar foto’s dan kun je bij 32GB ongeveer 4.200 foto’s in 21 megapixel schieten. Bij 64GB zullen dit ongeveer 8.500 foto’s zijn en bij 128GB 17.000 foto’s. Heb je een geheugenkaart van 256GB, dan zet je er zo 34.000 foto’s op en bij een geheugenkaart van 512GB sla je maar liefst 78.000 foto’s op.

Geheugenkaart – Hoeveel kaarten

Man kan een foto maken dankzij de juiste capaciteit geheugenkaarten

Iedereen begrijpt dat je met twee kaarten van 32GB een geheugen van 64GB hebt. Is het daarom handig om in plaats van één keer 64GB, twee keer 32GB aan capaciteit geheugenkaart te nemen? Dit hangt af wat je zelf handig vindt. Je spreidt natuurlijk het risico, wanneer een kaart kapot gaat, zodat je niet zonder kaart komt te zitten. Je zult echter wel vaker je kaarten moeten vervangen, aangezien deze sneller vol zitten. Het is dus van belang om deze afweging zorgvuldig te maken. Natuurlijk kan het ook een afweging zijn om meerdere kleine capaciteit geheugenkaarten te nemen, als de camera geen hogere capaciteit ondersteunt. Zo kun je toch veel foto’s maken terwijl je camera dit eigenlijk niet aan kan.

Conclusie

Let goed op wat je camera aan kan en wat je zelf nodig denkt te hebben. Heb je één kaart of misschien wel meerdere kaarten nodig? Zorg dat je de juiste capaciteit geheugenkaart kiest en haal het optimale uit je camera!