Camerabeelden op een geheugenkaart

Het gebruik van cameratoezicht op de stations en in de treinen

Door het gebruik van camera's en geheugenkaarten kan NS de veiligheid waarborgen.

Onveiligheid is een maatschappelijk probleem waar ook NS mee te maken heeft. Er kunnen zich onveilige situaties voordoen door agressieve zwartrijders, rondhangende personen of een te grote drukte op de stations. Om de veiligheid van iedere reiziger te waarborgen is NS druk bezig geweest. Zo is een van de oplossingen; het opschalen van camera’s op de stations. Deze camera’s zullen gebruik maken van een geheugenkaart om de beelden op te slaan. Deze geheugenkaarten zijn altijd micro SD kaarten. Naast dat de beelden worden opgeslagen op een geheugenkaart, kunnen de beelden ook live worden bekeken vanuit de Meldkamer van NS. Op deze manier kan er direct worden ingegrepen indien er een onveilige situatie voordoet.

Wil je ook lezen wat de voordelen zijn van een micro SD kaart met een hoge opslagcapaciteit? Lees dan vooral ook de blog hierover!

Bodycams voor medewerkers van NS

NS personeel maakt gebruik van bodycams met een micro SD kaart.

Ook heeft NS bodycams aangeschaft voor beveiligingspersoneel en Veiligheid & Servicemedewerkers. Deze medewerkers kunnen de bodycam handmatig aandoen. Op deze manier kan er een onveilige situatie direct worden gefilmd en opgeslagen op de micro SD kaart. Deze beelden kunnen op naderhand worden bekeken en beoordeeld door gemachtigde medewerkers. Zonder deze beelden is het achteraf niet mogelijk om de incidenten te onderzoeken. Het gebruik van een goede micro SD kaart is dus essentieel om de beelden veilig op te slaan.

Belangrijk om hierbij te vermelden is dat alle beelden veilig worden opgeslagen. Maar ook dat niet elke medewerker toegang heeft tot de beelden van de micro SD kaart.

De opgeslagen beelden op de geheugenkaart

Alle beelden worden opgeslagen op een micro SD kaart om de veiligheid op stations en in de treinen te waarborgen.

Nadat er beelden zijn opgenomen kan het incident worden onderzocht. Dit onderzoek wordt door derden uitgevoerd. De beelden van de geheugenkaart worden overhandigt aan deze partijen. Hierbij is belangrijk om te vermelden dat NS en de partij afspraken hebben gemaakt betreft de verwerking van persoonsgegevens. Nadat de beelden van de micro SD kaart zijn overhandigt, kan het onderzoek beginnen. Alle beelden worden goed bekeken en uiteindelijk kan er worden bepaald of het een daadwerkelijk incident was. Wanneer de beelden van de micro SD kaart een incident blijkt te zijn, kunnen er maatregelen worden getroffen. Zo kan de persoon worden opgespoord door de politie.

Echter wanneer het geen incident blijkt te zijn, worden de beelden van de geheugenkaart na 28 dagen vernietigd.

De beste micro SD kaart voor een bodycam

De micro SD kaart van SanDisk is een zeer geschikte geheugenkaart voor bodycams. Dit is de SanDisk Max Endurance micro SD kaart

Er wordt gebruik gemaakt van een tamelijk kleine geheugenkaart dat ongeveer even groot is als je pinknagel. De SanDisk Max Endurance micro SD heeft een leessnelheid van 100MB/s en een schrijfsnelheid van 40MB/S. Deze geheugenkaart is leverbaar in vier verschillende opslagcapaciteiten. Namelijk; 32GB, 64GB, 128GB en 256GB. Onderaan deze alinea staat een tabel met daarin hoeveel uur je kunt filmen per opslagcapaciteit. Wel is het belangrijk om vooraf de aankoop van de geheugenkaart te weten hoeveel de bodycam maximaal aan kan. Wanneer je een te hoge opslagcapaciteit gebruikt, zal je deze niet kunnen gebruiken. Deze informatie is te vinden bij de handleiding van jouw bodycam.

Wanneer je de beelden van deze micro SD kaart wilt uitlezen, is het gebruik van een kaartlezer noodzakelijk. Door de micro SD kaart te plaatsen in de kaartlezer en de kaartlezer te koppelen met jouw computer, kunnen de beelden worden overgeplaatst. De beelden kun je vervolgens op jouw computer bekijken. Het merk Lexar biedt hiervoor een geschikte kaartlezer aan. De kaartlezer Lexar Multi-Card 2-in-1 Reader heeft een maximale snelheid van 312MB/s.

MerkLexar
Type productUSB geheugenkaartlezer
SnelheidTot 310 MB/s
AansluitingUSB 3.1 Type-A
BijzonderhedenDit is een redelijk kleine kaartlezer. Hierom kan je deze kaartlezer overal mee naar toe nemen. Ook is deze kaartlezer geschikt voor zowel een SD kaart als micro SD kaart.