In dit artikel dragen wij een aantal tips voor aan beginnende fotografen met betrekking tot fotobewerking en waarom RAW bestanden daar zo handig voor zijn. Verder leggen we uit hoe U efficiënt om kunt gaan met Uw opslagruimte in verband met de grootte van RAW bestanden. Voor verdere tips met betrekking op Photoshop leest u in een ander artikel!

Fotobewerking – welke programma’s voor beginners?

Pixlr Editor logo

De eerste vraag die U waarschijnlijk zal hebben is: “Welk programma zou ik moeten gebruiken als ik wil leren om foto’s te bewerken?”. U kent natuurlijk Adobe Photoshop al, maar voordat we die bespreken hebben wij nog een andere, gratis web-based programma gevonden voor de beginnende fotograaf!

Dit programma heet Pixlr. Dit programma kunt U gemakkelijk vinden door het in een zoekmachine in te typen en naar de website van ze te navigeren. Het enige wat een gebruiker nodig heeft om het programma te gebruiken is een internet connectie. Er zijn verder geen enkele downloads nodig, en het programma is geheel gratis om te gebruiken. Omdat het een web-based programma is, slaat hij al Uw bewerkingen ook automatisch op in de cloud. Ook heeft Pixlr een loyale gebruikersgroep die veel tutorials online posten om U te leren hoe U met het programma om kunt gaan. Tot slot is het een zeer gebruikersvriendelijk programma, waarin tools overzichtelijk zijn en de interface een logische indeling heeft voor nieuwe gebruikers. Een geweldig programma om de basis van fotobewerking onder de knie te krijgen!

Echter spreekt veel mensen toch Adobe Photoshop aan. Logisch ook, gezien wat een gerenommeerd en wereld beroemd programma het is. Zover zelfs dat er een heel werkwoord aan is gewijd; ‘fotoshoppen’. Het programma is een stuk lastiger om onder de knie te krijgen gezien zijn minder gebruikersvriendelijke aard. Dat gezegd hebbende is dit zonder twijfel een van de beste programma’s om foto’s in te bewerken wanneer U het programma eenmaal onder de knie heeft. Gelukkig bied Adobe zelf veel workshops en tutorials om zowel de basis als meer gevorderde fotobewerkingsvaardigheden te leren. Daarnaast is de gebruikersgroep van Photoshop enorm, wat betekent dat er ook een overvloed aan tutorials van onafhankelijke partijen bestaan. Er komt bij Adobe Photoshop echter wel een maandelijkse kost kijken.

Kortom als U nog niet weet of fotobewerking iets voor U is, raden wij Pixlr aan omdat het gebruikersvriendelijk en gratis is, en genoeg tool tot zijn beschikking stelt om op basis niveau foto’s te bewerken. Als U zich echt wilt inzetten om te leren hoe U foto’s kunt bewerken zoals U ze bijvoorbeeld op Instagram bewonderd, dan raden wij aan om in het diepere bad van Adobe Photoshop te springen.

Waarom RAW voor fotobewerking?

Een foto op het strand. Links met gebruik van RAW. Rechts zonder gebruik van RAW.

Als U wat nieuwer bent in het vak heeft U er misschien nog nooit van gehoord, maar de meeste camera’s kunnen ook in een ander formaat schieten; namelijk RAW! Het RAW formaat is een versie van de foto die niet gecomprimeerd is. Het standaard JPEG formaat van de meeste camera’s is dat juist wel. Een niet gecomprimeerde versie houd in dat het RAW bestandsformaat meer informatie behoud wat betreft de kleur, toon en lichtgegevens die op de sensor vallen. Het enige nadeel dat daarbij komt kijken is dat de RAW bestanden veel meer opslagruimte innemen op Uw geheugenkaart. Om een idee te geven met een geheugenkaart 256Gb kunt U met een camera die in 36 MP schiet in JPEG 16.000 foto’s nemen. In RAW zouden dat er 3.500 zijn. Heel belangrijk dus dat U een geheugenkaart met veel capaciteit aanschaft, zoals een geheugenkaart 256Gb, als U in RAW wilt schieten!

U begrijpt waarschijnlijk in middels wel waarom dit ideaal is om vervolgens Uw foto’s te gaan bewerken. Maar om het nog even beknopte uit te leggen; het RAW bestande bevat simpelweg meer detail dan een JPEG formaat. Dit houd in dat het grotere bestanden zijn, maar U veel meer mogelijkheid bieden wanneer U Uw foto’s gaat bewerken.

Tips voor opslagruimte!

De SanDisk Extreme Micro SD kaart 256Gb met adapter.

Zoals hierboven aangegeven is een micro SD kaart met adapter of een SD kaart van 256Gb in de meeste gevallen zeer geschikt om een dag lang in RAW te schieten. Het voorbeeld dat wij gaven was ook van een camera die in 36 MP kan schieten, dat is enorm veel, en boven gemiddeld. Zelfs daarmee kunt U al ~3.500 foto’s schieten, dus ons lijkt het stug dat U de dag niet kunt doorkomen met een geheugenkaart 256Gb! Hier bent U ook zeker wel even zoet mee als U die allemaal na afloop van de shoot wilt gaan bewerken!

Over na afloop gesproken; als U weer terug komt van een shoot is het slim om gelijk al die grote bestanden over te zetten naar een PC of laptop. Met gebruik van een toepasselijke kaartlezer kunt U gemakkelijk de geheugenkaart opschonen voor de volgende shoot. Verder heeft U dan al Uw bestanden die U wilt gaan bewerken op een plek waar U ze waarschijnlijk wat gemakkelijker kan beheren en organiseren. Zo kunt U gelijk na de shoot al uit gaan zoeken welke foto’s U wel of niet wilt behouden om te bewerken.