Het moederbord Raspberry Pi 4 is goed te combineren met een micro SD kaart

De Raspberry Pi’s gaan als warme broodjes over de toonbank. Dit is het multifunctionele product die je in huis moet hebben. Wat heb je nodig om er eentje aan te sluiten? Nou dat is dus echt niet veel! Namelijk: Moederbord, Behuizing, Voeding, Koeling en een geheugenkaart (micro SD kaart). Op de juiste manier aangesloten kan de Raspberry Pi heel veel voor je betekenen. Zijn specificaties zijn namelijk niet mis! De RPI 4 heeft:

CPU/soc.Broadcom BCM2711
Aantal cores4
Klokfrequentie1,5 GHz
GeheugentypeLPDDR4
Werkgeheugen4GB
Kloksnelheid geheugen3.2 GHz
USB-poortUSB type-C (voeding) 2x USB 2.0 type-A, 2x USB 3.2 (Gen1, 5Gb/s) type-A (extern)

De Raspberry Pi kan meerdere besturingssystemen draaien door simpelweg de SD kaart te flashen en vervolgens aan te sluiten. Als je het thuis wat meer wilt automatiseren is de aanschaf van de Raspberry Pi 4 ideaal. Dit is niet het meest zuinige model dus is het ook alleen aan te raden bij besturingssystemen die dag in, dag uit draaien.

Smart Home Hub

Tegenwoordig kun je alles besturen in jouw eigen huis met Smart Home Hub. Met gebruik van de Raspberry Pi 4 in combinatie met een geheugenkaart kun je dit allemaal realiseren.

Mensen willen steeds meer controle hebben vanaf hun telefoon. Als je onderweg naar huis bent alvast de verwarming aan zetten of de zender van de tv te veranderen zonder de afstandsbediening te zoeken. Dit is waar de Home Assistant bij komt kijken. Pas op, deze ondersteunt niet langer Python 3.7.

Alle elektronische apparaten die hierop aan vallen te sluiten kunnen op deze manier in connectie worden gebracht op een dashboard. Je sluit je Pi simpelweg op het netwerk door bijvoorbeeld een ethernet kabel. Je Pi krijgt nu een eigen IP-adres die je kan aansluiten op de Home Assistant.

Netwerkschijf met een micro SD kaart

Als je een Raspberry Pi aan wilt sluiten als Wi-Fi punt dien je Raspbian te downloaden op je externe micro SD kaart.

Als je een Raspberry Pi aan wilt sluiten als Wi-Fi punt dien je Raspbian te downloaden op je externe micro SD kaart. NAS staat voor Network Attached Storage. Dit houdt in dat je makkelijk al je bestanden digitaal kan overzetten van de een naar de andere. Zit je micro SD kaart vol? Dan kun je deze bestanden makkelijk overzetten naar een harde schijf en is het gebruik van bijvoorbeeld een micro SD kaart adapter helemaal niet nodig. Ook voor dit project is er weer een micro SD kaart nodig om het systeem op te laten lopen. Ook moet je computer uitgerust zijn met een kaartslot voor SD kaarten. Als alles klaar staat kan het downloadproces beginnen.

Mediacenter + geheugenkaart

Met het programma van Open Source Media Center kun je makkelijk media afspelen van je lokale netwerk, aangesloten opslag of het internet. Door OSMC te downloaden op de micro SD kaart van je Raspberry Pi kun je het programma Kodi laten lopen.

Met het programma van Open Source Media Center kun je makkelijk media afspelen van je lokale netwerk, aangesloten opslag of het internet. Door OSMC te downloaden op de micro SD kaart van je Raspberry Pi kun je het programma Kodi laten lopen. OSMC is het besturingssysteem en Kodi een applicatie die hier op loopt. Kodi heeft zelfs mogelijkheden voor het afspelen van games, muziek en bied de optie tot het kijken en opnemen van live televisie.

Wi-Fi-punt met gebruik van een micro SD kaart

Als je een Raspberry Pi aan wilt sluiten als Wi-Fi punt dien je Raspbian te downloaden op je externe micro SD kaart.

Als je een Raspberry Pi aan wilt sluiten als Wi-Fi punt dien je Raspbian te downloaden op je externe micro SD kaart. Het wordt dan aangeraden om een ‘’High Endurance’’ kaartje te installeren. Je kaartje zal constant in gebruik zijn dus is een lange levensduur essentieel. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen gaan voor het A-merk SanDisk die de Sandisk High Endurance micro SD 100mb/s in haar assortiment heeft. Het wordt aangeraden om het programma op de micro SD kaart te zetten. Er zijn tevens ook nog andere sloten die een USB-stick zouden kunnen huishouden voor het opslaan van andere dingen.