Fotograferen op een bruiloft

Een trouwfeest is een feest vol herinneringen die vastgelegd moeten worden. Prachtige bruidsfoto’s maken is daarom van groot belang. Bij bruidsfotografie komt veel druk kijken aangezien je een bruiloft niet opnieuw kan doen omdat de foto’s achteraf tegenvallen. Om u zo goed mogelijk voor te bereiden voor de bruiloft, hebben wij een aantal tips voor u verzameld!

De juiste camera voor bruidsfotografie

Het spreekt voor zicht dat van een professionele camera vereist word voor bruidsfotografie! Professionele camera’s zijn o.a. verkrijgbaar van de merken Sony, Canon, Panasonic, Nikon en Fuijifilm. Met een eenvoudige consumentencamera of mobiele telefoon kunt u niet aankomen voor de officiële bruidsrapportage. Wel kunt u een mobiele telefoon met uitstekende lens gebruiken voor spontane en leuke snapshots tussendoor.

Naast een professionele camera dient u ook gebruik te maken van kaartjes die passen bij uw camera. Heeft u een mooie professionele camera, koop hierbij dan SD kaarten die qua schrijfsnelheid passen bij uw camera, hoe hoger de schrijfsnelheid des te sneller de camera de geschoten foto’s kan wegschrijven naar het kaartje. U kunt in plaats van SD kaarten ook kiezen voor micro SD kaarten en deze gebruiken in combinatie met de met het micro SD kaart meegeleverde adapter. Dit werkt hetzelfde als de SD kaart en de snelheden van het micro SD kaart blijven gelijk wanneer u de adapter gebruikt. Toch adviseren wij dit niet omdat een micro SD kaart kwetsbaarder is en eerder stuk kan gaan. Zorg voor voldoende reserve kaartjes. Het laatste dat U wil is dat U geen opslagcapaciteit meer heeft of onverhoopt een defect kaartje.

Twijfelt u over welke kaartjes het beste geschikt zijn voor uw camera? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen voor advies op maat. Wij staan u graag te woord, telefonisch of per mail.

Het perfecte plaatje

Een bruiloft is een aaneenschakeling van bijzondere momenten die vragen om voor eeuwig vastgelegd te worden. Altijd standby staan is inherent aan succesvolle bruidsfotografie. Het is aan de bruidsfotograaf om de gehele dag op het juiste moment paraat te staan om het zgn perfecte plaatje te schieten.

Aantal praktische tips:

  • Bereid je goed voor, met name het draaiboek is hierin leidend
  • Plan een uurtje met alleen het bruidspaar op een locatie uit het zicht van de gasten. (denk ook aan spontane foto’s tijdens deze sessie)
  • Maak verschillende groepsfoto’s van het bruidspaar met: ouders, getuigen, broers/zussen, belangrijkste vrienden, bruidskinderen, genodigden van bepaalde dagdelen, etc
  • Maak voordat je foto’s maakt met het bruidspaar eerst een aantal testfoto’s van de omgeving
  • Een aantal detailfoto’s zijn ook leuk om het album op te vullen (niet alleen foto’s met gezichten). Denk hierbij aan: bruidsboeket, bruidstaart, schaal met afscheidscadeautjes, trouwauto etc

Maak tijdens je intake of briefing met het bruidspaar vooraf ook een inventarisatie van eventuele speciale wensen van het bruidspaar. En noteer namen/kenmerken van voor hen eventueel extra belangrijke aanwezige gasten. Ook kun je al afspreken hoe zij de foto’s achteraf willen ontvangen: op USB stick, micro SD kaart of SD kaart en uiteraard een mooi trouwalbum.

Micro SD kaart

Op de dag van de bruiloft worden erg veel foto’s gemaakt en daarom is het van belang om ruim voldoende opslag bij de hand te hebben: denk hierbij aan een extra SD kaart, micro SD kaart, portabel SSD etc. En vergeet ook niet geregeld een back-up te maken. Een (micro) SD kaart is heel handig om achteraf nog foto’s te bewerken om ze net even nog iets mooier te maken.

Zorg ook dat u beschikt over de juiste micro SD kaarten of SD kaart: geavanceerde en professionele camera’s hebben snellere kaarten nodig dan eenvoudige consumenten camera’s. Met name de schrijfsnelheid is hierbij doorslaggevend. Des te hoger de schrijfsnelheid des te sneller de foto’s die u schiet kunnen worden weggeschreven naar het kaartje. Kiest u voor een kaartje met een te lage schrijfsnelheid dan resulteert dat in lagere kwaliteit foto’s.

Bruidsfotografie in het kort

Voor een onvergetelijke en unieke bruidsreportage is het van groot belang de juiste camera mee te nemen en voldoende opslagmedia (micro SD kaarten en SD kaarten). Denkt u ook aan reserve SD en/of micro SD kaarten, mochten de kaartjes vol raken of onverhoopt defect gaan. De dag van uw opdrachtgevers kunt u immers niet over doen.

Daarnaast is het ook heel belangrijk dat u inzage heeft in het draaiboek van de dag. Zo kunt U erop inspelen met de spontane fotomomenten en ook tijd inplannen voor een geposeerde reportage. Vaak vindt zo’n reportage plaats zonder dat de gasten hierbij aanwezig zijn, het bruidspaar raakt dan niet afgeleid.

Hoewel alle foto’s digitaal aan het bruidspaar worden aangeleverd, is het bij bruidsfotografie nog altijd gebruikelijk dat een prachtig fotoboek wordt opgeleverd door de fotograaf. Maak hierover wel vooraf afspraken met uw opdrachtgevers.